Amasya Tatil Yerleri


“Elmasıyla Dünya’ya Nam Salan Bir Şehir”

 Şehrin Yeşilırmak kıyısında çok eski çağlara kadar uzayan bir tarihi vardır. Meşhur bir efsane kahramanının adını taşıyan Ferhat Dağı Amasya’nın doğrusundadır. Üzerinde Amasya Kalesi’nin bulunduğu Kırklar Dağı şehrin batısında yükselir. Bu iki dağın arasından , güneyden kuzeye doğru akan Yeşilırmak’ın meydana getirdiği vadinin, iki yanında şehrin evleri sıralanır. Yeşilırmak’ın batı tarafına düşen kesimde eski Amasya’yı görmek mümkündür. Hükümet Daireleri, Saat Kulesi, belediye Binaları bu kısımda toplanmıştır. Irmağın sağ yakasında kalan kısım Yeni Şehir, daha geniş bir alana yayılır.

Tatil için hangi Mevsimde ve Nasıl Gitmeli?

 Amasya’yı yaz-kış ziyaret edebilirsiniz. Yol bakımından çok düzenli sayılır. Çorum, Samsun, Yozgat ve Tokat İstikametlerinden gelen devlet karayollarından otobüs veya otomobillerle il merkezine rahat bir yolculuk yapabilirsiniz. Sivas-Samsun demir yolu Amasya’nın ortasından geçer. İklim bakımından kuzey ve güney bölgeleri olmak üzere 2 ayrı özellik gösterir. Kuzey bölgeleri sert ve soğuk, güney bölgeleri ise tam bir yayla iklimine sahiptir.

Tatilde Amasya’da Olacaklar İçin Dikkat Edilecek Hususlar

 Amasya’da bulunan Bronz Çağı Hitit, Frikya Kalıntıları bu bölgenin M.Ö. 3000 yıllık bir yerleşme yeri olduğunu gösterir. İyon, Roma, Bizans, Selçuk ve Osmanlılardan kalma birçok eserleri hala Amasya’da görmek mümkündür. Fethiye Cami, Gazi Kümbeti, Gök Medrese Külliyesi, Torumtay Türbesi, Tımarhane ve daha bir çok camileri ve meşhur müzesiyle ilgi çekici bir yerdir. 20000 ciltlik eseri ve kıymetli yazmaları bulunan Şehir Kütüphanesi, Bedesten, Kızlar Sarayı, Ferhat Su Kanalları, Kaya Mezarları, Aynalı Mağara, Boraboy Krater Gölü görülmeye değer turistlik yerlerdir. Terzi Köy, Gölek, Hamamözü Kaplıcalarının şifalı suları birer gezi, tedavi ve tatil yerleridir.

Tatilde tarihi öğrenmek isteyenler,eski tarihi sevenler tatil deyince Amasya’yı akıllarına getirmelidirler.

Tatil ve tarih Amasya’da birleşir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder